Het aanbod van Veronica Glas in lood

ontwerpbrandschilderkunstglas-in-loodglaskunstrestauratiesworkshops

Ontwerp

een Franse lelie ontwerpen, snijden, inpassen in lood
een Franse lelie ontwerpen, snijden, inpassen in lood

Hieronder verstaan we het maken van glas in lood panelen naar een bestaand ontwerp of tekening van de klant al dan niet uitgebreid met ontwerpen door Veronica zelf.

Ideeën zijn er volop en er is een ruime keuze aan glassoorten voor de ontwerpen aanwezig.

Het is ook goed mogelijk oude glas in lood panelen te kopiëren en een woning, ruimte of bedrijfspand daarmee mooi te maken en uit te breiden, bijvoorbeeld bij de aanbouw van een serre.


brandschilderwerk ijsvogel
brandschilderwerk ijsvogel

Brandschilderkunst

Brandschilderen is een eeuwenoude techniek om op glas te tekenen. In de Middeleeuwen werd het al gebruikt, met als belangrijkste toepassing het versieren van kerkramen. Vaak wordt het gecombineerd met glas in lood.

Veronica Glas in lood maakt allerhande brandschilderwerk: voor buiten en binnenramen en deuren, lantaarns, dakkoepels, … Dat gebeurt in opdracht van diverse firma’s, instellingen en particulieren – en dus niet alleen voor kerken!

Er wordt eerst een tekening of ontwerp gemaakt, deze wordt met speciale verf op het glas overgebracht en waarna de pigmenten in een glasoven  op hoge temperatuur worden ingebrand.
Als eerste worden de contourlijnen aangebracht en gebrand, daarna de schaduwen en als laatste de kleuren.

De schaduwbewerking en inkleuring van de tekening zijn twee aparte handelingen. Brandschilderen is een intensief proces (monnikenwerk) en wordt ook wel schilderen met licht genoemd.

Klik hier voor voorbeelden…


Glas-in-lood

lantaarn met rozetten
lantaarn met rozetten

Glas-in-lood is de benaming voor een vensterraam bestaande uit stukken glas gevat in loodlijsten. In een eenvoudige uitvoering vormen de loodlijsten een rechthoekig raamwerk waarin stukken blank vensterglas gevat zijn.

Glas in lood leent zich uitstekend voor kunstzinnige uitvoeringen, met kleurrijke voorstellingen. De techniek van glas in lood is al zeer oud. Stukken gekleurd of gebrandschilderd glas worden naar het patroon van de gewenste voorstelling gesneden en gevat in loodlijsten, die op de punten waar zij elkaar kruisen aan elkaar worden gesoldeerd. Om het raam waterdicht te maken wordt tussen de loodlijst en het glas een kit aangebracht.

Klik hier voor voorbeelden…


Glaskunst, glasfusing

glaskunst fusing techniek
glaskunst fusing techniek

Glasfusing begint met een ontwerp in kleur op papier. Dan snijd je het glas en voeg je de stukjes of repen glas van dezelfde of verschillende kleuren volgens het patroon bij elkaar en laat ze versmelten.
Glas kan in verschillende vormen, onder andere glaskorrels, -poeders, -strings en -butzen worden verwerkt in het kunstwerk.

De verhitting vindt plaats in een elektrische oven. Twee of meer stukken gekleurd glas worden op elkaar gelegd of overlappen elkaar en worden verhit tot temperaturen variërend tot 800°C.

Klik hier voor voorbeelden…


Restauraties

een te restaureren paneel
een te restaureren paneel

Restaureren is het herstellen en het weer mooi maken van glas in lood panelen die beschadigd zijn. Vaak wordt het hele paneel uit elkaar gehaald, alle glaasjes worden schoon gemaakt, kapotte glaasjes worden vervangen en het geheel wordt opnieuw in het lood gezet.

Deze panelen worden door Veronica Glas in lood uit de kozijnen gehaald en weer terug geplaatst.
Ook is het mogelijk een restauratie ter plaatse te laten uitvoeren.

Klik hier voor voorbeelden…


Workshops glas in lood

glas in lood gemaakt door leerlingen onder leiding van Veronica
glas in lood gemaakt door leerlingen onder leiding van Veronica

Veronica Glas in lood geeft ook  twee workshops, namelijk het leren maken van glas in lood (zie foto als voorbeeld) en het branden van glaskralen.
Het aantal deelnemers is maximaal 2 personen per workshop.

De workshops duren een hele dag en zijn inclusief koffie, thee en lunch. Je gaat met je eigen creatie naar huis!

Neem contact op voor de mogelijkheden.


Scroll naar boven