Brandschilderkunst door Veronica Glas in lood

Brandschilderen is een eeuwenoude techniek om op glas te tekenen. In de Middeleeuwen werd het al gebruikt, met als belangrijkste toepassing het versieren van kerkramen. Vaak wordt het gecombineerd met glas in lood.

Veronica Glas in lood maakt allerhande brandschilderwerk: voor buiten en binnenramen en deuren, lantaarns, dakkoepels, … Dat gebeurt in opdracht van diverse firma’s, instellingen en particulieren – en dus niet alleen voor kerken! Ook maakt Veronica eigen ontwerpen van motieven voor brandschilderwerk. Daarvoor gebruikt Veronica vele verschillende kleuren aan verf!

Er wordt eerst een tekening of ontwerp gemaakt, deze wordt met speciale verf op het glas overgebracht en waarna de pigmenten in een glasoven  op hoge temperatuur worden ingebrand.
Als eerste worden de contourlijnen aangebracht en gebrand, daarna de schaduwen en als laatste de kleuren.

De schaduwbewerking en inkleuring van de tekening zijn twee aparte handelingen. Brandschilderen is een intensief proces (monnikenwerk) en wordt ook wel schilderen met licht genoemd.

Veronica Glas in lood gerealiseerde diverse gebrandschilderde binnen en buiten ramen en deuren, schuifdeuren, voorzet- en hangramen, … een selectie:

Deuren voor Hans – Chinese eenhoorns – Pauls leven in vogelvlucht – ijsvogels en drakenNamaste en Ohmborgognone, sontuosologomandala’ssnoepjesstads- en familiewapensBourgondische ramen – voorhangramen


Deuren voor Hans


Chinese eenhoorns, Qilin


Pauls leven in vogelvlucht


IJsvogels en draken


Namaste en Ohm


Borgognone, sontuoso


logo van Hans de Louter, luthier


mandala’s


snoepjes

Op verzoek van de klant zijn ontwerpen gemaakt op basis van grootmoeders servies


stads- en familiewapens


Bourgondische ramen


voorhangramen


Scroll naar boven